Αμανές

Άμαν άμαν.1
Ένα γεράκι σφύριξε.
Αρμαγεδδώνα κήρυξε.
Άμαν άμαν. 
Τρέμει ο σουλτάνος του Ομάν.

Άμαν άμαν.
Ανάψανε τα σίδερα
πήραν φωτιά τα σύνορα.
Άμαν άμαν. 
Φίλοι κι αδέρφια πολεμάν.

Άμαν άμαν.
Όπλα τούς δίνουν κι άρματα
τ’ αμαρτωλά καθάρματα.
Άμαν άμαν. 
Άλλοι πεθαίνουν κι άλλοι κονομάν.

 

 

 

* [Όλα τα τραγούδια page 643]

[From Η ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΘΕΑΤΡΙΝΑ: Κύκλος τραγουδιών για τον Γιώργο Μαρίνο. Τη μουσική θα συνέθετε ο Μάνος Χατζιδάκις. See page 641.

See also the note on page 642: Είναι γνωστή η συνήθεια του Γκάτσου να λαμβάνει υπ’ όψιν του την προσωπικότητα του τραγουδιστή αν ήξερε από πριν ποιος θα ήταν, όπως και το μουσικό ιδίωμα του συνθέτη αν έγραφε πρώτος τους στίχους. Έτσι, η Παγωμένη θεατρίνα, παρόλο που γοητεύει νεότερους συνθέτες και τραγουδιστές, δεν τους αποκαλύπτει τα μυστικά της.]

Ένας αμανές, ένας κατεξοχήν ανατολίτικος ρυθμός, που τον απαίτησε με τον τίτλο ο ίδιος ο ποιητής, ο οποίος, έχοντας κατά νου το δίστιχο του Παλαμά «μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα, / λυπητερά», επέλεξε τη λύπη αφήνοντας την επιλογή του μακρόσυρτου στον συνθέτη. Στιχουργικά, πρόκειται για το συντομότερο τραγούδι αυτού του κύκλου: τρία ολιγοσύλλαβα τρίστιχα με το επιφώνημα «αμάν» να παρεμβάλλεται. Η μελοποίηση τόνισε ακόμα περισσότερο το απέριττο των στίχων, αποδίδοντας το «αμάν» ως «άμαν» με αποτέλεσμα ν’ ακούγεται πιο ανάγλυφα η ομοιοκαταληξία «Ομάν-πολεμάν-κονομάν».

1. Το «Αμάν αμάν» του πρωτοτύπου αντικαταστάθηκε παντού με το «Άμαν άμαν», όπως τραγουδιέται.